Artvin kökeni nedir?
Artvin ismi Gürcüce Arta kelimesine “-ovani” ekinin eklenmesiyle oluşturulmuştur, bu kelime “bir şeyi taşımak” anlamına gelir. Arta-ovani zamanla Arta-vani, Art-vani ve Art-vin’e dönüşmüştür. Artavani “Arta’nın bulunduğu yer” anlamına gelir.
Artvin hangi soydan?
Artvin’i yöneten ilk kabile, Türklerin ataları olarak kabul edilen Hurriler’di. MÖ 2000’den itibaren Hurriler, Artvin ve çevresinde şehir devletleri kurdular. Hitit Kralı II. Murşit, MÖ 1360’tan itibaren 20 yıl süren seferlerle Artvin’i fethetti.
Artvinliler ne göçmeni?
“Doksan üç göçmen” olarak bilinen Artvin ve Batum göçmenleri bugün kendilerine Artvin göçmenleri diyorlar. Göçmenler aslen Türk ve Gürcü olsalar da hepsi Müslümandı ve artık Türk kimliğini benimsediler.
Artvin hangi Türk boyu?
Nüfus merkezi Çıldır bölgesi olan Kıpçaklar arasında muhtemelen Rize, Trabzon, Ardahan, Artvin ve Erzurum civarında yaşayan Çortan aşiretine mensup olanlar da vardı.
Artvin’de hangi ırklar var?
Artvin ilinin topraklarının yaklaşık %55’i ormanlık alanlarla kaplıdır. Murgul’da bakır madeni vardır. Tarihte Livane ve Çoruh olarak bilinir. Artvin ilinin nüfusu Gürcüler, Hemşinliler, Türkler ve Lazlardan oluşmaktadır.
Artvin Türk mü laz mı?
Türklerin çoğunlukta olduğu Artvin’den bahsedildiğinde, bazı insanlar burada sadece Laz ve Gürcülerin yaşadığı izlenimine kapılırlar. Ancak durum böyle değildir. Şehirde Türkler çoğunluktadır. Türkler bir grup olarak Kıpçak Türkleri, yerli Türkler ve Ahıska Türklerinden oluşur.
Artvin Şavşat laz mı?
Şavşat nüfusunun çoğunluğunu Ahıska kökenli Kıpçak Türkleri oluşturmaktadır.
Artvin Gürcü mü?
Artvin ve Ardahan Gürcüleri bu bölgenin yerlileri iken, Türkiye’nin diğer bölgelerinde yaşayan Gürcüler, 19. yüzyılda Osmanlı sınırları içindeki Gürcü topraklarının Rusların eline geçmesinden sonra bölgeden göç edenlerin sonucudur. Bu ikinci grup Müslüman ve Katolik Gürcüleri içerir.
Artvin’in en güzel ilçesi hangisi?
Yapay zeka yardımıyla yapılan detaylı araştırma sonucunda Yusufeli, doğal güzellikleri, tarihi ve kültürel zenginlikleri, turizm potansiyeli ve yüksek yaşam kalitesiyle öne çıkan Artvin’in en güzel ilçesi ilan edildi.
Artvin Hopa ne millet?
Hopa nüfusunun büyük çoğunluğunu Laz, Hemşinli ve Rize göçmenleri oluşturuyor.
En çok Artvinli hangi şehirde?
Yayımlanan listeye göre, Artvin doğumlulardan sonra Artvin’in en kalabalık ikinci şehri Rizeliler. Artvin’de toplam 2.734 Rizeli yaşıyor. Öte yandan, Artvin dışında en fazla Artvinli İstanbul’da yaşıyor. İstanbul’da toplam 83.507 Artvinli yaşıyor.
Artvin’in neyi meşhur?
Artvin geziniz sırasında Kaygana, Kuymak, Cağ Kebabı, Katmer, Laz Böreği, Kalaco, Yoğurtlu Silor, Mısır Ekmeği, Cevizli Kete ve Hamsi Ekmeği’ni mutlaka denemelisiniz.
Ne türkü olduğumuzu nasıl anlarız?
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün “Aile Ağacı Sorgulama” servisinden elektronik yönetim kapsamında veya www..tr adresindeki “Hizmetler/Elektronik Sorgulama” menülerinden erişim sağlanabilmektedir.
Çepni kime denir?
Çepniler (Osmanlıca: چپني, Çepni, Eski Anadolu Türkçesi: جآپنِ, Çepni) veya Çepni boyu, Oğuz boylarından Üçoklar boyuna ait yerleşik bir Türk halkıdır. Çoğunlukla Doğu Karadeniz Bölgesi ile Türkiye’nin batı kesiminde yaşarlar.
Artvinliler Ahıska Türkü mü?
Bugün Ardahan, Posof, Artvin, Şavşat, Yusufeli ve Ardanuç’ta yaşayanların büyük çoğunluğu Ahıska Türklerinin Türkiye’deki temsilcileridir.
Artvin Şavşat laz mı?
Şavşat nüfusunun çoğunluğunu Ahıska kökenli Kıpçak Türkleri oluşturmaktadır.
Artvin ne zaman Türklerin oldu?
Artvin’de Osmanlı hakimiyetinin kurulması. Son olarak bu bölge, Kanuni Sultan Süleyman döneminde (1520-1566) 1536-1537 yıllarında Erzurum Beylerbeyi Dulkadirli Mehmed Han’ın seferi sırasında kesin olarak Osmanlı topraklarına katılmıştır.
Artvinde hangi medeniyetler yaşamıştır?
Önceki tarih bölümünde anlatıldığı gibi Artvin ve çevresinde medeniyetler yaşamıştır. Bunlardan ilki Hurriler’dir (M.Ö. 2000). Daha sonra birbiri ardına başka medeniyetlerin var olduğu ortaya çıkmıştır. Hurrilerden sonra bunlar Urartular, Kimmerler, Sakialılar, Taocular ve Arsaklılar’dır.
Artvin’de Ahıska Türkleri var mı?
Bugün Ardahan, Posof, Artvin, Şavşat, Yusufeli ve Ardanuç’ta yaşayanların büyük çoğunluğu Ahıska Türklerinin Türkiye’deki temsilcileridir.