Trabzonluların kökeni nedir?
Trabzon İmparatorluğu’nun nüfusunun çoğunluğunu, antik çağlardan beri bölgede yaşamış Kafkas kökenli Tzanlar (Lazyalılar) oluşturuyordu. Bu durum, imparatorluğun çağdaş tarihçilerinin belgelerine yansımış ve Trabzon İmparatorluğu “Tzaniti Krallığı (Lazistan)” olarak adlandırılmıştır.
Trabzon hangi kökenli?
Trabzon isminin “Tirabların diyarı” anlamına gelen “Trab” ve “Zon” isimlerinden geldiğini kanıtlayan çok sayıda bilgi vardır. “Trab” Orta Asya Türk kabilesinin ismidir. Zone bir yer ekidir. Türk kabilesi yerleştikten sonra bu yeni yerin ismi “Trabzon” olmuştur.
Trabzon Rum mu laz mı?
Yaygın inanışın aksine, Trabzon halkı Las değildir. Toplumda bu konuda yanlış bir algı vardır. Trabzon’da çok az sayıda da olsa Rum kökenli insanlar bile vardır. Ancak zamanla bu insanlar ve Yunanca konuşanlar Müslüman olmuş ve Türkçe konuşmaya başlamışlardır.
Trabzona Rumlar nereden geldi?
Burada yaşayan Rumların bir kısmının kökeni, 1461 yılında Trabzon’un fethinden sonra bu bölgelere göç eden Rumlara kadar uzanmaktadır. Burada yaşayan Rumların büyük çoğunluğunun kökeni ise, Geç Roma ve Bizans dönemlerinde Pontus Alplerinden buraya gelen çiftçilere, askerlere, memurlara ve tüccarlara kadar uzanmaktadır.
Trabzon hangi soydan gelir?
Fatih döneminde Oğuzların Avşar boyundan gelen Karamanoğulları’ndan Türkmenler ve Halep-Irak bölgesinden Türkmenler de Trabzon’a yerleştirilmiştir. Doğu Karadeniz bölgesinin Türk yurdu haline gelmesinde hem Hıristiyan Kuman-Kıpçak Türkleri’nin hem de Çepni Türkleri’nin etkili olduğu dikkat çekmektedir.
Trabzon’da hangi milletler var?
Bölgede Hititler, Asurlular, İskitler, Halib, Makron, Kimri, Amazonlar ve Kloh gibi Türk topluluklarının yaşadığını düşünürsek, Trabzon’un kuruluşunda Yunan Pontus veya Bizans’ın ötesine geçen bir Türk görülebilir. Orta Asya’dan gelen bu Türk kabilelerinden sonra M.Ö. 756-750’de Miletliler M.S. 50.
Trabzonlular Rum kökenli mi?
Sonuç olarak, 19. yüzyılın başlarında bugünkü Trabzon ilinin nüfusu Ermeniler, Rumlar ve Türklerden oluşuyordu. Nüfusun çoğunluğu Türklerdi. Rumlar çoğunlukla Trabzon şehrinde ve Yomra, Maçka ve Akçaabat yerleşimlerinde yaşıyorlardı.
Karadenizliler hangi Türk boyundan?
Karadeniz’in bugünkü demografik yapısını şekillendiren iki büyük göç hareketinden biri Kıpçaklaşmış Çepniler tarafından gerçekleştirilirken, diğeri ise Karadeniz’e Kumanlarla birlikte hakim olan ve Kırım Hanlığı’nın başlıca unsurlarından biri olan Kıpçaklar tarafından gerçekleştirilmiştir.
Trabzon Rumca mı?
Trabzon isminin Yunanca kökeni antik çağlara dayanır. Antik Yunan’da şehir “Trapezus” (Τραπεζοῦς) olarak bilinirdi. Bu isim “masa” anlamına gelen ve şehrin coğrafi konumuna atıfta bulunan “trapeza” (τράπεζα) kelimesinden türemiştir.
Trabzonlular çepni mi?
Trabzon sakinlerinin bir kısmı Çepni Türkleridir. Geri kalanlar asimile olmuş insanlardır. Çepni halkı Trabzon’un batı kesiminde yaşar. Yaygın inanışın aksine, Trabzon’da Laz yoktur. En azından, Trabzon’dan Laz yoktur.
Karadeniz neden Rum?
Drews, “The earliest Greek settles in the Black Sea” (ed., Ö. Çapar), AÜDTCFTAD, XV/26, (1991), &, 303-327. 2 Rum terimi, Araplar tarafından Doğu Roma/Bizans için kullanılan bir terimdir. Türkler Anadolu’yu fethettiğinde bile, bu bölge için “Rumland” terimi kullanılmaya devam etti.
Rize Laz mı?
Türk Lazları, Türkiye’nin kuzeydoğusunda, çoğunlukla Rize’nin Pazar, Ardeşen, Fındıklı ve Çamlıhemşin ilçeleri ile Artvin’in Arhavi, Hopa ve Kemalpaşa ilçelerinde yaşayan yerli bir etnik gruptur; Kısmen Borçka ve İkizdere’de yaşıyorlar.
Rumlar aslen nereli?
Yunanlılar; Anadolu yerlileri ile Yunanlıların karışımından oluşmuş, Yunan dili ve kültürünü korumuşlardır. Cumhuriyet döneminde, Yunanlılar, karışık ırk kökenli olmalarına rağmen, ana dilleri Yunanca olduğu için Yunanlı olarak kabul edilmişler ve Yunanistan’daki Türk nüfusuyla bir mübadele gerçekleşmiştir.
Trabzon Sürmene Rum mu?
Böylece Trabzon ili Sürmene ilçesinde yerli halk kısa sürede Hıristiyanlığa geçmiş ve daha sonra “Rum” adı verilen Hıristiyan cemaatini kurmuşlardır.
Trabzon’un kokeni nedir?
Şehrin bilinen en eski yerleşim kalıntıları, Tabakhane ve Zağnos dereleri arasında düzensiz, yüksek bir masa biçimindeki bir alanda keşfedildi. Bu nedenle Trabzon adının, masa veya trapez anlamına gelen eski Yunanca “trapezos” kelimesinden geldiği düşünülmektedir.
Bütün Trabzonlular laz mı?
Ancak Türkiye’de, Trabzonluların Laz olduğuna dair yanlış bir inanış var. Ancak, Trabzonluların çoğu gerçek Laz değil. Nüfus cüzdanlarında “Trabzon” yazan insanların büyük bir kısmı kökenlerini atalarına dayandırabilir, ancak bu onların Laz olduklarını garanti etmez.
Trabzon’un etnik yapısı nedir?
Etnik ve kültürel çeşitlilik Trabzon’un etnik yapısı, kökeni şehrin tarihi geçmişine dayanan bir çeşitliliği yansıtmaktadır. Rumlar, Gürcüler, Lazlar ve Türkler şehrin kültürel mozaiğinin bir parçasıdır.
Trabzonlular nereden göç etti?
Tüm göç alanları arasında en çok sorun Trabzon bölgesinde yaşandı. İnsanlar için çözüm yurtdışına gitmekti. Göçmenler geçici olarak Trabzon’dan Zonguldak, İstanbul, Bulgaristan, Romanya, Rusya ve Gürcistan’a gittiler.
Rumların kökeni nereye dayanır?
Açıklamak. Rum kelimesi tarihi kaynaklarda çoğunlukla Doğu Romalı, yani Yunanca konuşan Romalılar, yani Greko-Romen dili anlamında kullanılır. Yunanlılar; Anadolu yerlileri ile Yunanlıların, Yunan dilini ve kültürünü koruyarak karışmasıyla ortaya çıkmışlardır.